Opbouw

De opbouw van schanskorven

Schanskorven (natuursteen) zijn met diverse materialen te vullen, de meest voorkomende is echter natuursteen. De vaak ruwe stenen (breuksteen) die worden gebruikt voor de opvulling moeten zodanig zijn gekozen, dat deze goed in elkaar grijpen. Zo kan met de dichtheid maximaliseren. Het ligt voor de hand dat de steen afmetingen groter moeten zijn dan de maaswijdte van de korf.

Voor de dichtheid van de schanskorf dient zorgvuldig worden toegezien op het vullen van de schanskorf. Het is van belang om grote holle ruimtes zoveel mogelijk te vermijden. Voor de gelaste schanskorven worden mazen van 76,2 mm x 76,2 mm gebruikt. Indien men met de juiste steenformaten werkt is dit gemakkelijk te voorkomen, een goed formaat is 100-20 mm, ook is de hardheid, breuksterkte, weerstand tegen verwering en vorstgevoeligheid van groot belang. De afzonderlijke gaaspanelen kunnen worden verbonden d.m. C-Ringen (m.b.v. pneumatisch gereedschap) of spiraalsluitingen.

Indien met het zichtbare gedeelte van de schanskorven handmatig opvult, (mooie aaneensluitende opstapeling van stenen) leveren hoekige stenen het beste resultaat op b.v. graniet of kalksteen. Voor de verdere opvulling kan men gebruik maken van steenvulling met kleinere afmetingen. Door de goede stapeling kunnen de kleinere steenfracties niet ontsnappen en heeft u een fraai aanzicht !

Vulling schanskorven

Enkele steenstoorten:

  • breuksteen (diverse kleuren o.a. grijs, geel en rood)
  • grauwacke
  • vulkaansteen
  • zweeds graniet
  • maaskeien

Zie ook: Vulling schanskorf

Ook is het mogelijk schanskorven te vullen met glasbrokken (10-30 cm ) een zeer decoratief effect.